Żółciutkie mlecze nie tylko są piękne, one też kurują.
Mniszek pospolity, popularnie nazywany mleczem, nie jest taki zwyczajny. Zalicza się go do chwastów albo klasyfikuje jako pokarm dla świnek morskich. W rzeczywistości jest lekiem, tyle że z łąki. Nie wierzysz? Uwierz, bo mniszek zawiera duże ilości witamin: A, B, C i D, sole mineralne: potas, magnez i siarkę. To jeszcze nie wszystko! Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a do tego jest smaczny.
Sałatka dla zmęczonych
Zerwij tyle młodych listków mniszka, ile zjesz. Mocz je w słonej wodzie 30 minut, wtedy stracą goryczkę. Wypłucz i porwij, przypraw solą, pieprzem, możesz dodać cebulę lub czosnek, polej oliwą, pokrop sokiem z cytryny i gotowe. Do sałatki możesz dodać jajko na twardo, twaróg i szczypiorek.
Soki na wzmocnienie
* 250 g liści umyj i osusz. Dokładnie posiekaj, dodaj 100 ml wody i wypij od razu.
* 200 g świeżego korzenia mniszka, obierz i wrzuć do sokowirówki. Pij dwa razy dziennie po kieliszku.
* 10 kwiatów opłucz i włóż na garnka. Zalej szklanką zimnej, przegotowanej wody i odstaw na 3 godziny. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przestudź i wypij.
Syrop oczyszczający z toksyn
Zerwij około 200 kwiatów, wypłucz i przełóż do miseczki. Szklankę wody zagotuj i dodaj pół szklanki cukru. Wystudzonym płynem zalej kwiaty i odstaw na dobę. Odcedź. Do syropu wciśnij sok z cytryny, wymieszaj i przelej do butelki, wstaw do lodówki. Pij po 3 łyżki godzinę po posiłku.
Wino na poprawienie nastroju
Zbierz około 100 kwiatów mniszka, umyj je i utłucz. Włóż do garnka, wlej cztery litry wody, dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, gotuj 20 minut. Odcedź i ciepły odwar przelej do dużego naczynia. Odlej 200 ml płynu i rozrób w nim 5 g drożdży. Do płynu w większym naczyniu dodaj 1,5 kilograma cukru, odstaw do wystygnięcia. Gdy wszystko będzie chłodne, wlej drożdże, wymieszaj i przelej do butelek, zakręć. Postaw w chłodnym miejscu. Po około 3 dniach wino jest gotowe. Do wina możesz dodać 3–4 łyżki miodu, wtedy będzie bardziej aromatyczne.
Kilka rad przed zbiorami…
* Starannie wybierz łąkę (nie powinna być nawożona), omijaj też przydrożne trawniki.
* Zbieraj, zanim zakwitną i puszczą sok – sprawdzaj to, łamiąc łodygi.
* Dokładnie myj listki i kwiaty – tak pozbędziesz się niechcianych lokatorów.
Uwaga! Osoby z wrzodami, niedrożnością jelit lub dróg żółciowych, a nawet z tzw. wrażliwym żołądkiem, powinny z mniszka zrezygnować, bo roślina mocno pobudza produkcję kwasów trawiennych. Mlecz może również wywołać alergię skórną.